A pessimist sees a difficulty in every opportunity An optimist sees opportunity in every difficulty

Wednesday, November 14

Prevention is Better Than Cure (^_^)

Assalamualaikum
salam Autumn semua =)
Oh Germany sekarang dah xda 4 musim
kalau Malaysia panas sepanjang tahun
sini sejuk sepanjang tahun
~ sabo je lah =) ~

hari ni nak jadi doktor sekejap
sekarang dah start period yg sgt men stresskan
sebab tengah2 sem
semua orang busy dengan labor, kelas, projek
n macam2 lagi
xcukup tido n xjaga makan is a normal thing

tapi tapi tapi
sini kita hidup sorang2
so 
TAK BOLEH JATUH SAKIT!
susah sangat2 kalau sakit sebab xda siapa boleh tolong
and plus kalau sakit mulalah nak homesick bagai kan
haha

so so so
anak2 semua
walaupon skip makan sana sini
xcukup tido sana sini
tapi still kene take care of our health
NO MATTER WHAT

so saya sebagai
DR. SITI ZULAIKHA
cewah perasan sekejap
men suggestkan


SUSU
semua orang taw susu ni provide calcium
calcium is good for our bone and teeth
drinking a glass of milk before u sleep can prevent insomnia
saya penah terkena insomnia
uww sangat scary
i can't sleep for over 2 weeks
sangat stress and no energy at all
so susu boleh meregangkan semua otot2
and kita akan dapat tido yg lebih lena

MADU
madu ni membantu meningkatkan stamina badan
walaupon stress and banyak keje and xcukup tido
insyaAllah kita akan still rasa ada energy
plus madu boleh tolong mencantik kan kulit
sila2 makan ya anak2 gadis semua =)
dalam alquran ada banyak cerita pasal madu
so mmg sgt2 hebat ye madu ni

EXAMO
xsemua orang taw rasanya examo
examo ni macam pil untuk membantu minda
mama kata kalau xmakan examo xlulus exam
haha 
saya malas nya nak makan sebab leceh
tapi abah kata kita usaha, usaha jugak
tapi xsalah kalau amek benda yg boleh menguatkan minda
so ikot je lah ckp parents
jgn jadik anak derhaka! haha

GREEN TEA
green tea ni normally orang2 yang nak diet minum
tapi kalau xdiet pon xsalah kalo minum
green tea boleh potong gula dalam darah
plus membakar lemak2 yg kita ternak
green tea jugak elok untuk kawal tekanan darah
tapi green tea agak pahit sikit
tapi kalau x pahit bukan ubat la kan =)

VITAMIN
vitamin ni susah sikit nak cerita sebab sangat banyak kan
tapi kalau kita makan buah and sayur
insyaAllah dah cukup semua nya
tapi saya sangat malas nk beli and makan buah and sayur
so
saya amek vitamin c
ala2 Appeton gitu
vitamin c elok untuk immune system and kulit
kalau siapa2 yang xtaw
kalau kita ada dekat tempat yg sejuk kulit kita akan menggelupas
kalau xjaga dengan betul
and i got a very sensitive skin
kalau time winter tu, kulit jatuh macam habuk haha
so vitamin c boleh tolong untuk dapatkan kulit yg cantik cewaah


abes dah citer
clap3
so hopefully semua orang take care of your health
especially those who living alone
like us
there's no mama no papa no friend
to cook porridge for you
to bring you to clinic
no no no
so we are responsible for our own health =)
PREVENTION IS BETTER THAN CURE

so selamat menjalankan gaya hidup yang sihat
dari saya
DOKTOR SITI ZULAIKHA
~hahaha~

p/s: untuk semua org yg tengah sakit
ICH W√úNSCHE EUCH GUTE BESSERUNG =)

1 comment :